Dismenorrea o dit col·loquialment dolor de regla

La dismenorrea és el nom mèdic per anomenar les regles o menstruacions doloroses. Tot sovint em trobo amb dones o noies que em consulten per dolors i molèsties diversos, cervicals, lumbars…, i dins la seva història clínica apareix el dolor durant o abans de la regla, també de vegades coincidint amb la ovulació. I massa sovint qui ho pateix ho considera normal… No és així, una menstruació normal no ha de ser dolorosa. El dolor és una alerta que ens fa el cos, ens avisa que està passant alguna cosa que
no hauria de ser. I ens avisa per a què investiguem què passa i hi posem remei. Quan la revisió ginecològica és correcta i no hi ha raons mèdiques per a aquest dolor, tot sovint l’osteòpata hi pot ajudar.
Quan no hi ha una patologia aparent, pot passar que la fisiologia estigui començant a funcionar malament, però encara no és prou important per a que aparegui la malaltia, i es pugui veure de forma evident en una analítica sanguínia o una resonància magnètica, per exemple.

L’osteòpata en base a la presa d’informació de les característiques del dolor i la història de vida de la persona, farà una observació de tot el cos per a investigar què pot estar passant.

Tornant al cas concret de les dismenorrees, en el moment de la regla, l’úter o la matriu ha de contraure’s per a poder-se buidar. Però imagineu que les arrels nervioses que controlen l’úter i tot l’aparell ginecològic surten de la zona lumbar i sacra (el sacre és l’últim os més gran de la columna vertebral). Si tenim l’esquena molt rígida, aquestes arrels nervioses no faran tant bé la seva feina, hauran de fer un sobre esforç per informar a l’úter que ha de contraure’s, i per tant serà més fàcil tenir dolor, tant a l’esquena com a la panxa. En altres casos l’úter pot estar mal posicionat i no tenir llibertat de moviment, per tant també li serà més difícil contraure’s. Podem treballar la zona lumbar i sacra, donar-li mobilitat i llibertat muscular i així la informació neurològica arribarà millor, o podem relaxar l’úter, que no deixa de ser un múscul, per a que, quan calgui pugui fer millor la seva feina.

Aquests, són dos exemples molt simples, no sempre és tant fàcil i és freqüent que la causa del dolor sigui una acumulació de factors. Aquí hauríem d’afegir e
l sistema hormonal i la seva funció, però això ja són figues d’un altre paner, ben complex i ben interessant, ho deixarem per un altre dia!

Aquesta entrada és sobretot destinada a que les dones que tingueu dolor amb les menstruacions, ovulacions i altres, no penseu que és normal, consulteu el vostre ginecòleg i assegureu-vos que no hi ha cap raó mèdica, i si és el cas, que puc dir que generalment ho és, consulteu un osteòpata de confiança. També cal dir, que en cas de causes mèdiques, però que no siguin d’immediata intervenció, l’osteòpata també hi pot ajudar, potser no a que desapareguin, però sí a millorar el vostre benestar.

il_fullxfull-574514936_klwcHe posat aquesta imatge perquè buscava un úter content i per tant sa, si està trist, segurament, quan li toqui treballar serà dolorós, aquesta seria una definició fàcil de dismenorrea… A mi m’agraden els úters contents i feliços i que fan la seva feina còmodament! ;D

Si teniu dubtes o algú vol fer-ne cap comentari, encantada de rebre’ls!!

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s