Com una ditada en un ninot de plastilina!

pingu plastilinaTenia pendent una entrada, un aspecte potser una mica complicat d’entendre… Com un cop, caiguda, traumatisme, pot quedar imprès en el nostre cos, i si no el tractem adequadament ens pot donar problemes a curt o llarg termini.

Sempre dic als meus pacients que en un percentatge molt elevat som aigua, podríem dir que entre 65-75% en l’adult. Llavors, els ossos també tenen una gran quantitat d’aigua, per tant no són durs quan són vius. Tenen capacitat plàstica, vol dir que es poden deformar, com un ninot de plastilina, que aixafem amb un dit i hi queda senyalada la nostra empremta. Doncs una bona patacada sobre un os, vindria a ser el mateix, la nostra ditada en una bola de pasta, que si no tornem a remenar, quedarà marcada, i com la plastilina al cap dels anys s’anirà ressecant.

Ossos com els del crani o el sacre mantenen especialment aquesta memòria. La zona del cop, generalment, es tornarà densa, les fibres que el formen s’agruparan i reestructuraran la matriu òssia. Podríem dir que l’os es tornarà més dur com a resposta al cop. Ho podríem imaginar com un vidre de cotxe que rep un cop i queda tot esquerdat sense arribar a trencar-se.

Una altra forma de que un traumatisme quedi imprès al cos seria en forma d’espasme. Per exemple després d’una fuetada cervical, en un accident de trànsit o caiguda de cap a terra. El propi cos, com a resposta, fa una mena de contracció general que afecta tots els teixits del nostre organisme, l’os, el múscul, la fàscia, les meninges, que suporten el sistema nerviós central, el propi sistema nerviós, etc. Jo dic que és com si tot el que hi ha dintre la pell es remogués. Sense arribar a provocar cap lesió real o que es pugui observar en una radiografia o ressonància, aquest espasme pot generar alteracions i si el nostre organisme no té prou força per revertir-ho, pot aparèixer en forma de dolor o patologia en algun moment de la nostra vida.

I la pregunta seria, com hi pot ajudar l’osteopatia? Doncs la idea principal és buscar on ha quedat marcat aquest impacte, per així intentar alliberar les estructures i teixits implicats, sempre amb tècniques manuals no agressives ni perilloses en cap cas.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s